Noticias

POSICIÓN CODNIB MENÚ VEGANO COMEDOR ESCOLAR

18-12-2024 Hits:194 Actividades

Posición general El menú vegano no supone ningún problema nutricional o dietético para los usuarios del comedor escolar y conforme a la normativa aplicable en Baleares, debería considerarse como... Read more

Junta de Govern 2016-2020

mmg foto

President
Manuel Moñino Gómez

IB00044

Vice-Presidenta 
Mª Teresa Colomar Ferrer

Secretaria 
Mª Lara Prohens Rigo

   images

Vice-Secretaria
Eva de la Flor Torres

Tresorera 
Aina Terrassa Fernández

Vocal Eivissa i Formentera
Paquita Torres Torres

 Cati Bosch

Vocal Menorca
Vacante

Vocal 
Elena Muñoz Octavio de Toledo

imgres.jpg

Vocal 
Sonia Torres Abascal

 yvonne.jpg

Vocal 
Yvonne Bauzá de Keizer

IB00113_Marina_Cabezuelo.jpg

Vocal Suplente Eivissa i Formentera

Marina Cabezuelo Gómez

 

Vocal Suplente  Menorca

 

 

 

HISTÒRIA I OBJECTIUS

HISTÒRIA

El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears (CODNIB), emergeix de l'agrupació dels dietistes-nutricionistes de Balears en l'Associació de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears (ADNIB), creada el 13 de maig de 2004. Des de llavors ençà hem format part de projectes locals, autonòmics i nacionals en el camp de la promoció de la salut en la comunitat: CODNIB es va constituir com a Corporació de Dret Públic amb capacitat plena d'obra, el 27 d'octubre de 2007 a l'empara de la Llei 4/2007 de 28 de març de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears (CODNIB). En base als acords del Col·legi amb l'Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes (AEDN),  aquest compta amb un representant a la Junta de Govern Nacional que ocupa la Vicepresidència. Així mateix, I fruit d'aquests acords, tots el col·legiats a CODNIB tenen la condició de soci de ple dret a l'AEDN.

OBJECTIUS DE CODNIB

La voluntat del Col·legi  és dotar  als I les dietistes-nutricionistes d'una Corporació què,  vetllant per l'interès públic, representi  i defensi els seus interessos, així com representi l'exercici de la professió contribuint en la societat a la promoció del dret a la salut i a una assistència sanitària de qualitat.


QUÈ ÉS UN DIETISTA-NUTRICIONISTA?

Què és un Dietista-Nutricionista?

El dietista-nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària (Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica), reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per intervenir en l'alimentació d'una persona o grup, tal com es recull en la Llei 44/2003 de 21 de novembre de 2003 sobre Ordenació de les Professions Sanitàries.

que es un dn.JPG

El paper i funcions que juga el DN en la societat, es pot entendre segons les cinc facetes o perfils principals on actua

perfiles.JPG

 

Dietista-nutricionista Clínic

Àmbit d'actuació

 

• Hospital

• Consulta privada

• Centre de Salut

• Centre Esportiu300x180Salud

Funcions i competències

 

Realitza avaluacions i diagnòstics nutricionals.

Desenvolupa plans dietètics personalitzats, i proposa el suport nutricional, en funció del diagnòstic mèdic.

A l'hospital: elabora el manual de dietes i realitza plans de prevenció de desnutrició.

Treballa al costat d'altres sanitaris per optimitzar resultats.

Col·labora amb l'entorn familiar per optimitzar l'adherència al tractament

És recomanable acudir al D-N:

Almenys una vegada a la vida per aprendre a menjar.

Si pateix: alguna malaltia relacionada amb l'alimentació: diabetis, celiaquia, intoleràncies o al·lèrgies, cardiopatia, hipertensió, insuficiència renal, colesterol alt, càncer ...

Durant: embaràs, lactància, adolescència, vellesa, postoperatori, esports d'elit, discapacitat.

Si necessita recuperar la seva normopès.

Si sent la temptació de seguir una «dieta miracle».

Dietista-nutricionista Col·lectivitats

Àmbit d'actuació

• Empreses de Restauració Col·lectiva Hospitalària, Social o Comercial

300x180Seguridad

Funcions i competències

Planifica menús apropiats a les característiques del grup.

S'adapta a necessitats especials (celiaquia, al·lèrgies, etc.).

Gestiona serveis d'alimentació (compres, producció, distribució i emplatat).

Implanta sistemes de seguretat alimentària.

Forma al personal de cuina i / o menjador en matèria de nutrició i higiene.

Dissenya projectes educatius.

Demostra competències en tècniques culinàries.

Recomanacions del D-N:

En un menjador col·lectiu és recomanable que el menú sigui més vegetal que animal, que es prioritzin els llegums, les verdures i la fruita i s'eviti abusar de fregits, precuinats i aliments processats.

És important acompanyar el servei d'alimentació d'un projecte educatiu i procurar que l'entorn del menjador sigui agradable i plaent.

Dietista-Nutricionista Salut Pública

Àmbit d'actuació

• Departaments nacionals regionals i locals de Salut Pública.

• Consultories

300x180Prevencion

 

Funcions i competències

Desenvolupa i participa en estudis poblacionals d'alimentació i campanyes educatives en l'àmbit alimentari.

Elabora guies alimentàries i protocols de consens.

Intervé en programes de nutrició comunitària.

Desenvolupa i implanta estratègies per millorar l'accés als aliments saludables i reduir l'exposició a aliments superflus.

En Salut Pública és recomanable que:

És recomanable que les autoritats avaluïn l'estat nutricional de la població per planificar polítiques de promoció d'estil de vida saludable, promoguin una alimentació sostenible respectuosa amb el medi natural i estableixin estratègies per facilitar a les persones assolir el màxim potencial de salut.

Advoquin per la millora de l'alimentació en els entorns comunitaris, escolar, laborar i sanitaris.

Plantegin polítiques de salut pública dirigides a grups vulnerables.

Dietista-nutricionista Indústria

Àmbit d'actuació

• Empresa

• Laboratori

• Indústria alimentària

300x180Industria

Funcions i competències

Desenvolupa productes i avalua la composició nutricional.

Interacciona amb el departament I + D + I.

Col·labora amb el departament de màrqueting.

Reformula productes amb ingredients més sans.

Actua com a informador nutricional dels professionals de la salut.

Participa al servei d'atenció al consumidor.

Elabora material de suport informatiu.

Recomanacions del D-N:

A l'hora de comprar fixeu-vos més en els ingredients de l'etiquetatge que en els dibuixos i missatges cridaners del producte.

Eviti els aliments més processats amb molt de sucre, greixos o sal (brioixeria, refrescos, galetes, snacks...)

Protegiu els seus fills de la publicitat enganyosa, educar els amb criteri.

Dietista-nutricionista Investigació i docència

Àmbit d'actuació

• Universitat

• Fundacions

• Formació Professional

• Empreses

• Educació Secundària

Funcions i competències

Imparteix matèries relacionades amb l'alimentació, dietètica i nutrició.

Publica documents, manuals, llibres i articles d'investigació.

Imparteix cursos d'actualització per a altres professionals.

Realitza investigació bàsica i / o aplicada.

Recomanacions del D-N:

A l'hora d'informar-se sobre nutrició, busqui sempre fonts fidedignes, eviti titulars enganyosos i no comparteixi informació superficial i ambigua.

Comprometi amb la ciència; eviti difondre errors i mites. No es faci ressò dels consells de falsos gurus ni oportunistes.

Flyer_CA .jpg Flyer_ES .jpg  

 

 

DESCÀRREGA FULLET EN CATALÀ I CASTELLÀ 


(Si els vols en major resolució, contacta amb el Col·legi)

 

BENVINGUDA

El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears CODNIB, es constitueix a l'empara de la Llei 4/2007 de 28 de març de Creació del Col·legi Oficial de Dietistes Nutricionistes de les Illes Balears.

CODNIB agrupa professionals sanitaris experts en alimentació, nutrició i dietètica, per a la qual cosa els capacita com a dietistes-nutricionistes la seva titulació universitària en Nutrició Humana i Dietètica, tal i com es recull a la Llei 44/2003 de 21 de novembre d'Ordenació de Professions Sanitàries.

CODNIB, com a corporació de dret públic i en base a l'article 5.2 dels seus Estatuts (BOIB núm.40, de 22 de març de 2008) assumeix, en l'àmbit territorial de Illes Balears, totes les competències i funcions per a complir els seus objectius de cooperació en la salut pública, ordenació de l'exercici professional de la Nutrició Humana, Dietètica i Alimentació, i la garantia de l'exercici ètic i de qualitat de la professió.

Així, l'exercici de la professió de dietista-nutricionista a les Illes Balears i en base a l'article 4 de la Llei 4/2007 de 28 de març de Creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Illes Balears, queda regulat des d'aquesta Corporació.

Amb la confiança de poder atendre les necessitats dels dietistes-nutricionistes col·legiats i promoure l'adequat exercici de la Nutrició Humana i Dietètica a la nostra comunitat.

Manuel Moñino Gómez

President del Col·legi Oficial de Dietistess-Nutricionistes de les Illes Balears.

FaLang translation system by Faboba

Facebook