Noticias

POSICIÓN CODNIB MENÚ VEGANO COMEDOR ESCOLAR

18-12-2024 Hits:188 Actividades

Posición general El menú vegano no supone ningún problema nutricional o dietético para los usuarios del comedor escolar y conforme a la normativa aplicable en Baleares, debería considerarse como... Read more

Junta de Govern 2016-2020

mmg foto

President
Manuel Moñino Gómez

IB00044

Vice-Presidenta 
Mª Teresa Colomar Ferrer

Secretaria 
Mª Lara Prohens Rigo

   images

Vice-Secretaria
Eva de la Flor Torres

Tresorera 
Aina Terrassa Fernández

Vocal Eivissa i Formentera
Paquita Torres Torres

 Cati Bosch

Vocal Menorca
Vacante

Vocal 
Elena Muñoz Octavio de Toledo

imgres.jpg

Vocal 
Sonia Torres Abascal

 yvonne.jpg

Vocal 
Yvonne Bauzá de Keizer

IB00113_Marina_Cabezuelo.jpg

Vocal Suplente Eivissa i Formentera

Marina Cabezuelo Gómez

 

Vocal Suplente  Menorca

 

 

 

HISTÒRIA I OBJECTIUS

HISTÒRIA

El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears (CODNIB), emergeix de l'agrupació dels dietistes-nutricionistes de Balears en l'Associació de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears (ADNIB), creada el 13 de maig de 2004. Des de llavors ençà hem format part de projectes locals, autonòmics i nacionals en el camp de la promoció de la salut en la comunitat: CODNIB es va constituir com a Corporació de Dret Públic amb capacitat plena d'obra, el 27 d'octubre de 2007 a l'empara de la Llei 4/2007 de 28 de març de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears (CODNIB). En base als acords del Col·legi amb l'Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes (AEDN),  aquest compta amb un representant a la Junta de Govern Nacional que ocupa la Vicepresidència. Així mateix, I fruit d'aquests acords, tots el col·legiats a CODNIB tenen la condició de soci de ple dret a l'AEDN.

OBJECTIUS DE CODNIB

La voluntat del Col·legi  és dotar  als I les dietistes-nutricionistes d'una Corporació què,  vetllant per l'interès públic, representi  i defensi els seus interessos, així com representi l'exercici de la professió contribuint en la societat a la promoció del dret a la salut i a una assistència sanitària de qualitat.


QUÈ ÉS UN DIETISTA-NUTRICIONISTA?

Què és un Dietista-Nutricionista?

El dietista-nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària (Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica), reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per intervenir en l'alimentació d'una persona o grup, tal com es recull en la Llei 44/2003 de 21 de novembre de 2003 sobre Ordenació de les Professions Sanitàries.

que es un dn.JPG

El paper i funcions que juga el DN en la societat, es pot entendre segons les cinc facetes o perfils principals on actua

perfiles.JPG

 

Dietista-nutricionista Clínic

Àmbit d'actuació

 

• Hospital

• Consulta privada

• Centre de Salut

• Centre Esportiu300x180Salud

Funcions i competències

 

Realitza avaluacions i diagnòstics nutricionals.

Desenvolupa plans dietètics personalitzats, i proposa el suport nutricional, en funció del diagnòstic mèdic.

A l'hospital: elabora el manual de dietes i realitza plans de prevenció de desnutrició.

Treballa al costat d'altres sanitaris per optimitzar resultats.

Col·labora amb l'entorn familiar per optimitzar l'adherència al tractament

És recomanable acudir al D-N:

Almenys una vegada a la vida per aprendre a menjar.

Si pateix: alguna malaltia relacionada amb l'alimentació: diabetis, celiaquia, intoleràncies o al·lèrgies, cardiopatia, hipertensió, insuficiència renal, colesterol alt, càncer ...

Durant: embaràs, lactància, adolescència, vellesa, postoperatori, esports d'elit, discapacitat.

Si necessita recuperar la seva normopès.

Si sent la temptació de seguir una «dieta miracle».

Dietista-nutricionista Col·lectivitats

Àmbit d'actuació

• Empreses de Restauració Col·lectiva Hospitalària, Social o Comercial

300x180Seguridad

Funcions i competències

Planifica menús apropiats a les característiques del grup.

S'adapta a necessitats especials (celiaquia, al·lèrgies, etc.).

Gestiona serveis d'alimentació (compres, producció, distribució i emplatat).

Implanta sistemes de seguretat alimentària.

Forma al personal de cuina i / o menjador en matèria de nutrició i higiene.

Dissenya projectes educatius.

Demostra competències en tècniques culinàries.

Recomanacions del D-N:

En un menjador col·lectiu és recomanable que el menú sigui més vegetal que animal, que es prioritzin els llegums, les verdures i la fruita i s'eviti abusar de fregits, precuinats i aliments processats.

És important acompanyar el servei d'alimentació d'un projecte educatiu i procurar que l'entorn del menjador sigui agradable i plaent.

Dietista-Nutricionista Salut Pública

Àmbit d'actuació

• Departaments nacionals regionals i locals de Salut Pública.

• Consultories

300x180Prevencion

 

Funcions i competències

Desenvolupa i participa en estudis poblacionals d'alimentació i campanyes educatives en l'àmbit alimentari.

Elabora guies alimentàries i protocols de consens.

Intervé en programes de nutrició comunitària.

Desenvolupa i implanta estratègies per millorar l'accés als aliments saludables i reduir l'exposició a aliments superflus.

En Salut Pública és recomanable que:

És recomanable que les autoritats avaluïn l'estat nutricional de la població per planificar polítiques de promoció d'estil de vida saludable, promoguin una alimentació sostenible respectuosa amb el medi natural i estableixin estratègies per facilitar a les persones assolir el màxim potencial de salut.

Advoquin per la millora de l'alimentació en els entorns comunitaris, escolar, laborar i sanitaris.

Plantegin polítiques de salut pública dirigides a grups vulnerables.

Dietista-nutricionista Indústria

Àmbit d'actuació

• Empresa

• Laboratori

• Indústria alimentària

300x180Industria

Funcions i competències

Desenvolupa productes i avalua la composició nutricional.

Interacciona amb el departament I + D + I.

Col·labora amb el departament de màrqueting.

Reformula productes amb ingredients més sans.

Actua com a informador nutricional dels professionals de la salut.

Participa al servei d'atenció al consumidor.

Elabora material de suport informatiu.

Recomanacions del D-N:

A l'hora de comprar fixeu-vos més en els ingredients de l'etiquetatge que en els dibuixos i missatges cridaners del producte.

Eviti els aliments més processats amb molt de sucre, greixos o sal (brioixeria, refrescos, galetes, snacks...)

Protegiu els seus fills de la publicitat enganyosa, educar els amb criteri.

Dietista-nutricionista Investigació i docència

Àmbit d'actuació

• Universitat

• Fundacions

• Formació Professional

• Empreses

• Educació Secundària

Funcions i competències

Imparteix matèries relacionades amb l'alimentació, dietètica i nutrició.

Publica documents, manuals, llibres i articles d'investigació.

Imparteix cursos d'actualització per a altres professionals.

Realitza investigació bàsica i / o aplicada.

Recomanacions del D-N:

A l'hora d'informar-se sobre nutrició, busqui sempre fonts fidedignes, eviti titulars enganyosos i no comparteixi informació superficial i ambigua.

Comprometi amb la ciència; eviti difondre errors i mites. No es faci ressò dels consells de falsos gurus ni oportunistes.

Flyer_CA .jpg Flyer_ES .jpg  

 

 

DESCÀRREGA FULLET EN CATALÀ I CASTELLÀ 


(Si els vols en major resolució, contacta amb el Col·legi)

 

BENVINGUDA

El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears CODNIB, es constitueix a l'empara de la Llei 4/2007 de 28 de març de Creació del Col·legi Oficial de Dietistes Nutricionistes de les Illes Balears.

CODNIB agrupa professionals sanitaris experts en alimentació, nutrició i dietètica, per a la qual cosa els capacita com a dietistes-nutricionistes la seva titulació universitària en Nutrició Humana i Dietètica, tal i com es recull a la Llei 44/2003 de 21 de novembre d'Ordenació de Professions Sanitàries.

CODNIB, com a corporació de dret públic i en base a l'article 5.2 dels seus Estatuts (BOIB núm.40, de 22 de març de 2008) assumeix, en l'àmbit territorial de Illes Balears, totes les competències i funcions per a complir els seus objectius de cooperació en la salut pública, ordenació de l'exercici professional de la Nutrició Humana, Dietètica i Alimentació, i la garantia de l'exercici ètic i de qualitat de la professió.

Així, l'exercici de la professió de dietista-nutricionista a les Illes Balears i en base a l'article 4 de la Llei 4/2007 de 28 de març de Creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Illes Balears, queda regulat des d'aquesta Corporació.

Amb la confiança de poder atendre les necessitats dels dietistes-nutricionistes col·legiats i promoure l'adequat exercici de la Nutrició Humana i Dietètica a la nostra comunitat.

Manuel Moñino Gómez

President del Col·legi Oficial de Dietistess-Nutricionistes de les Illes Balears.

FaLang translation system by Faboba

Facebook

We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.