QUÈ ÉS UN DIETISTA-NUTRICIONISTA?

Què és un Dietista-Nutricionista?

El dietista-nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària (Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica), reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per intervenir en l'alimentació d'una persona o grup, tal com es recull en la Llei 44/2003 de 21 de novembre de 2003 sobre Ordenació de les Professions Sanitàries.

que es un dn.JPG

El paper i funcions que juga el DN en la societat, es pot entendre segons les cinc facetes o perfils principals on actua

perfiles.JPG

 

Dietista-nutricionista Clínic

Àmbit d'actuació

 

• Hospital

• Consulta privada

• Centre de Salut

• Centre Esportiu300x180Salud

Funcions i competències

 

Realitza avaluacions i diagnòstics nutricionals.

Desenvolupa plans dietètics personalitzats, i proposa el suport nutricional, en funció del diagnòstic mèdic.

A l'hospital: elabora el manual de dietes i realitza plans de prevenció de desnutrició.

Treballa al costat d'altres sanitaris per optimitzar resultats.

Col·labora amb l'entorn familiar per optimitzar l'adherència al tractament

És recomanable acudir al D-N:

Almenys una vegada a la vida per aprendre a menjar.

Si pateix: alguna malaltia relacionada amb l'alimentació: diabetis, celiaquia, intoleràncies o al·lèrgies, cardiopatia, hipertensió, insuficiència renal, colesterol alt, càncer ...

Durant: embaràs, lactància, adolescència, vellesa, postoperatori, esports d'elit, discapacitat.

Si necessita recuperar la seva normopès.

Si sent la temptació de seguir una «dieta miracle».

Dietista-nutricionista Col·lectivitats

Àmbit d'actuació

• Empreses de Restauració Col·lectiva Hospitalària, Social o Comercial

300x180Seguridad

Funcions i competències

Planifica menús apropiats a les característiques del grup.

S'adapta a necessitats especials (celiaquia, al·lèrgies, etc.).

Gestiona serveis d'alimentació (compres, producció, distribució i emplatat).

Implanta sistemes de seguretat alimentària.

Forma al personal de cuina i / o menjador en matèria de nutrició i higiene.

Dissenya projectes educatius.

Demostra competències en tècniques culinàries.

Recomanacions del D-N:

En un menjador col·lectiu és recomanable que el menú sigui més vegetal que animal, que es prioritzin els llegums, les verdures i la fruita i s'eviti abusar de fregits, precuinats i aliments processats.

És important acompanyar el servei d'alimentació d'un projecte educatiu i procurar que l'entorn del menjador sigui agradable i plaent.

Dietista-Nutricionista Salut Pública

Àmbit d'actuació

• Departaments nacionals regionals i locals de Salut Pública.

• Consultories

300x180Prevencion

 

Funcions i competències

Desenvolupa i participa en estudis poblacionals d'alimentació i campanyes educatives en l'àmbit alimentari.

Elabora guies alimentàries i protocols de consens.

Intervé en programes de nutrició comunitària.

Desenvolupa i implanta estratègies per millorar l'accés als aliments saludables i reduir l'exposició a aliments superflus.

En Salut Pública és recomanable que:

És recomanable que les autoritats avaluïn l'estat nutricional de la població per planificar polítiques de promoció d'estil de vida saludable, promoguin una alimentació sostenible respectuosa amb el medi natural i estableixin estratègies per facilitar a les persones assolir el màxim potencial de salut.

Advoquin per la millora de l'alimentació en els entorns comunitaris, escolar, laborar i sanitaris.

Plantegin polítiques de salut pública dirigides a grups vulnerables.

Dietista-nutricionista Indústria

Àmbit d'actuació

• Empresa

• Laboratori

• Indústria alimentària

300x180Industria

Funcions i competències

Desenvolupa productes i avalua la composició nutricional.

Interacciona amb el departament I + D + I.

Col·labora amb el departament de màrqueting.

Reformula productes amb ingredients més sans.

Actua com a informador nutricional dels professionals de la salut.

Participa al servei d'atenció al consumidor.

Elabora material de suport informatiu.

Recomanacions del D-N:

A l'hora de comprar fixeu-vos més en els ingredients de l'etiquetatge que en els dibuixos i missatges cridaners del producte.

Eviti els aliments més processats amb molt de sucre, greixos o sal (brioixeria, refrescos, galetes, snacks...)

Protegiu els seus fills de la publicitat enganyosa, educar els amb criteri.

Dietista-nutricionista Investigació i docència

Àmbit d'actuació

• Universitat

• Fundacions

• Formació Professional

• Empreses

• Educació Secundària

Funcions i competències

Imparteix matèries relacionades amb l'alimentació, dietètica i nutrició.

Publica documents, manuals, llibres i articles d'investigació.

Imparteix cursos d'actualització per a altres professionals.

Realitza investigació bàsica i / o aplicada.

Recomanacions del D-N:

A l'hora d'informar-se sobre nutrició, busqui sempre fonts fidedignes, eviti titulars enganyosos i no comparteixi informació superficial i ambigua.

Comprometi amb la ciència; eviti difondre errors i mites. No es faci ressò dels consells de falsos gurus ni oportunistes.

Flyer_CA .jpg Flyer_ES .jpg  

 

 

DESCÀRREGA FULLET EN CATALÀ I CASTELLÀ 


(Si els vols en major resolució, contacta amb el Col·legi)

 

FaLang translation system by Faboba