Què és un Dietista-Nutricionista?
El dietista-nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària (Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica), reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per intervenir en l'alimentació d'una persona o grup, tal com es recull en la Llei 44/2003 de 21 de novembre de 2003 sobre Ordenació de les Professions Sanitàries.
El paper i funcions que juga el DN en la societat, es pot entendre segons les cinc facetes o perfils principals on actua
Dietista-nutricionista Clínic |
||
Àmbit d'actuació
• Hospital • Consulta privada • Centre de Salut • Centre Esportiu |
Funcions i competències
Realitza avaluacions i diagnòstics nutricionals. Desenvolupa plans dietètics personalitzats, i proposa el suport nutricional, en funció del diagnòstic mèdic. A l'hospital: elabora el manual de dietes i realitza plans de prevenció de desnutrició. Treballa al costat d'altres sanitaris per optimitzar resultats. Col·labora amb l'entorn familiar per optimitzar l'adherència al tractament |
És recomanable acudir al D-N: Almenys una vegada a la vida per aprendre a menjar. Si pateix: alguna malaltia relacionada amb l'alimentació: diabetis, celiaquia, intoleràncies o al·lèrgies, cardiopatia, hipertensió, insuficiència renal, colesterol alt, càncer ... Durant: embaràs, lactància, adolescència, vellesa, postoperatori, esports d'elit, discapacitat. Si necessita recuperar la seva normopès. Si sent la temptació de seguir una «dieta miracle». |
Dietista-nutricionista Col·lectivitats |
||
Àmbit d'actuació • Empreses de Restauració Col·lectiva Hospitalària, Social o Comercial |
Funcions i competènciesPlanifica menús apropiats a les característiques del grup. S'adapta a necessitats especials (celiaquia, al·lèrgies, etc.). Gestiona serveis d'alimentació (compres, producció, distribució i emplatat). Implanta sistemes de seguretat alimentària. Forma al personal de cuina i / o menjador en matèria de nutrició i higiene. Dissenya projectes educatius. Demostra competències en tècniques culinàries. |
Recomanacions del D-N:En un menjador col·lectiu és recomanable que el menú sigui més vegetal que animal, que es prioritzin els llegums, les verdures i la fruita i s'eviti abusar de fregits, precuinats i aliments processats. És important acompanyar el servei d'alimentació d'un projecte educatiu i procurar que l'entorn del menjador sigui agradable i plaent. |
Dietista-Nutricionista Salut Pública |
||
Àmbit d'actuació • Departaments nacionals regionals i locals de Salut Pública. • Consultories
|
Funcions i competències Desenvolupa i participa en estudis poblacionals d'alimentació i campanyes educatives en l'àmbit alimentari. Elabora guies alimentàries i protocols de consens. Intervé en programes de nutrició comunitària. Desenvolupa i implanta estratègies per millorar l'accés als aliments saludables i reduir l'exposició a aliments superflus. |
En Salut Pública és recomanable que: És recomanable que les autoritats avaluïn l'estat nutricional de la població per planificar polítiques de promoció d'estil de vida saludable, promoguin una alimentació sostenible respectuosa amb el medi natural i estableixin estratègies per facilitar a les persones assolir el màxim potencial de salut. Advoquin per la millora de l'alimentació en els entorns comunitaris, escolar, laborar i sanitaris. Plantegin polítiques de salut pública dirigides a grups vulnerables. |
Dietista-nutricionista Indústria |
||
Àmbit d'actuació • Empresa • Laboratori • Indústria alimentària |
Funcions i competències Desenvolupa productes i avalua la composició nutricional. Interacciona amb el departament I + D + I. Col·labora amb el departament de màrqueting. Reformula productes amb ingredients més sans. Actua com a informador nutricional dels professionals de la salut. Participa al servei d'atenció al consumidor. Elabora material de suport informatiu. |
Recomanacions del D-N: A l'hora de comprar fixeu-vos més en els ingredients de l'etiquetatge que en els dibuixos i missatges cridaners del producte. Eviti els aliments més processats amb molt de sucre, greixos o sal (brioixeria, refrescos, galetes, snacks...) Protegiu els seus fills de la publicitat enganyosa, educar els amb criteri. |
Dietista-nutricionista Investigació i docència |
||
Àmbit d'actuació • Universitat • Fundacions • Formació Professional • Empreses • Educació Secundària |
Funcions i competències Imparteix matèries relacionades amb l'alimentació, dietètica i nutrició. Publica documents, manuals, llibres i articles d'investigació. Imparteix cursos d'actualització per a altres professionals. Realitza investigació bàsica i / o aplicada. |
Recomanacions del D-N: A l'hora d'informar-se sobre nutrició, busqui sempre fonts fidedignes, eviti titulars enganyosos i no comparteixi informació superficial i ambigua. Comprometi amb la ciència; eviti difondre errors i mites. No es faci ressò dels consells de falsos gurus ni oportunistes. |
DESCÀRREGA FULLET EN CATALÀ I CASTELLÀ
(Si els vols en major resolució, contacta amb el Col·legi)