L'EMPRESA FA SALUT

La Conselleria de Salut i Consum guardona a 20 empreses del sector alimentari, de restauració i càtering que han reformulat els seus productes per prevenir l’obesitat i les malalties cròniques derivades

Palma, 21 de juny de 2010.- El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha lliurat un diploma acreditatiu a les 20 empreses del sector alimentari, de restauració i càtering de les Illes Balears que han participat en el projecte europeu Food Pro-fit que desenvolupa la Conselleria de Salut i Consum, i en què ha participat activament el Col.legi de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears, amb l’objectiu de prevenir l’obesitat i les malalties cròniques derivades. El Foof Pro-fit està dotat amb un pressupost de 1.323.225 euros provinents de la UE i s’està desplegant des de novembre de 2007 fins a novembre de 2010.

Aquestes 20 empreses han col·laborat amb la Direcció General de Salut Pública i Participació, que ha dissenyat una eina informàtica de reformulació nutricional, la HANCPtool, que permet millorar els plats i els aliments i ajuda, d’una manera senzilla, a reduir l’aportació d’àcids grassos saturats, sucres lliures i sodi. Precisament aquesta línia de col·laboració oberta entre l’administració pública i el sector empresarial s’ha traduït en el Premi Estratègia NAOS a la iniciativa empresarial que ha estat atorgat pel Ministeri de Sanitat i Política Social a la Conselleria de Salut i Consum.

L’Estratègia per a la Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat (NAOS) la va posar en marxa el Ministeri de Sanitat l’any 2005 per sensibilitzar a la població del risc que representa l’obesitat per a la salut, objectiu per al qual es cerca la participació més ampla de la societat: administracions públiques, experts, empreses privades, consumidors... i els àmbits d’actuació també són múltiples: la família, l’entorn escolar, el món empresarial i el sistema sanitari. Precisament, la Organització Mundial de la Salut considera el sector privat com un important protagonista en la promoció d’una alimentació sana a través d’iniciatives per reduir el contingut de grasses, sucres i sal.

Línies de col·laboració a les Illes Balears

L’eina informàtica HANCPtool (anàlisis de perills i punts de control crítics, en anglès) permet l’avaluació i mesura mitjançant fórmules matemàtiques dels sucres, àcids grassos saturats i sodi presents en un producte o plat, i mostra de manera gràfica i senzilla si l’aliment s’excedeix en els paràmetres saludables. Així mateix, ajuda a prendre les decisions més adequades per reduir l’aportació del nutrient excessiu i a millorar el perfil nutricional de l’aliment a través de la reformulació.

Aquestes 20 empreses han comptat amb l’assessorament del personal tècnic de la Direcció General de Salut Pública i Participació per utilitzar l’HANCPtool, que és d’accés lliure a través d’internet, i han actuat dins un pilotatge desenvolupat per validar les funcionalitats d’aquesta aplicació que cerca posar a l’abast de la població, ja sigui a través dels productes o dels menús, uns aliments més saludables.

D’una banda, proposa augmentar la formació del sector alimentari per fomentar la tendència dels productors d’aliments cap a una oferta saludable. Per altra, persegueix animar a les petites i mitjanes empreses a utilitzar una eina de gestió que els permeti controlar i reduir la quantitat de grasses, sal i sucre dels seus productes, i així poder competir amb les grans multinacionals que tenen més recursos per aquestes finalitats.

Aquestes empreses i productes s’identificaran a través d’un logotip (Food Pro-fit) i un certificat, que permetran que els consumidors detectin els que són més saludables i es poden utilitzar com a estratègia comercial per part de les empreses participants.

Empreses col·laboradores

Empresa

Productes reformulats

INDÚSTRIA


Ÿ MATISA. Comercial Mallorquina de Carns S.A.

Hamburguesa y salsitxa de pollo.

Ÿ ZAGAL Francisco Tejedor García S.A.

Sobrassada.

Ÿ PIRIS Formatges Campos S.A.

Formatge.

Ÿ CAN BALAGUER S.A.

Sobrassada.

Ÿ PRILAC Productes Illencs de Lactis

Iogurt, formatge i gelat.

Ÿ GELAT SOLLER Sa fàbrica de gelats S.L.

Gelat.

Ÿ MALLORCA BIO Mallorca Bio S.L.

Hamburgueses vegetarianes

HORECA (hotels, restauració, càtering)


Ÿ Hospital Joan March (GESMA)

Reformulació de plats y orientació de menú basal d’elecció.

Ÿ TIBERI (càtering empreses) Tiberi Càtering S.L.

Reformulació de plats del bufet y orientació de menú saludable

Ÿ MÁS NATURAL MAS NTRL S.L.

Reformulació de plats y orientació de menú saludable

Ÿ ALCARI (càtering escolar i Escola de Cuina)

Reformulació de plats, consells de millora en la planificació  del menú mensual i consells per als pares i mares.

Ÿ HOTEL BARCELÓ PUEBLO

Reformulació de plats; senyalització d’opcions saludables en el bufet.

Ÿ ESCOLA D’HOTELERIA DE LES ILLES BALEARS

Reformulació de plats; bufet y carta.

Ÿ HOTEL HIPOCAMPO

Reformulació de plats, senyalització d’opcions saludables en el bufet.

Ÿ COL·LEGI LLUIS VIVES (menjador escolar)

Reformulació de plats, consells de millora en la planificació  del menú mensual i consells per als pares i mares.

Ÿ ORIZONIA (menjador empresa)

Reformulació de plats, bufet, orientació de menú saludable y consells de millora per complementar el menú.

Ÿ CLINICA USP PALMAPLANAS

Reformulació de plats, senyalització d’opcions saludables en el bufet de la cafeteria.

Ÿ RESIDÈNCIA UNIVERSITARIA UIB

Reformulació de plats, orientació de menú saludable y consells de millora en la planificació del menú mensual.

Ÿ OLVISAN BALEAR (càtering)

Reformulació de plats, orientació de menú  saludable y consells de millora en la planificació del menú mensual.

Ÿ EUREST COLECTIVIDADES

Reformulació de plats; orientació de menú saludable i consells de millora en la planificació del menú mensual.


FaLang translation system by Faboba